Dramaland

Dramadocent en paboleraar Holger de Nooij heeft voor OWG het programma Dramaland ontwikkeld. Met één druk op de knop beschikken leraren in het basisonderwijs over 160 dramalessen, werkvormen, voorbeeldfilmpjes, achtergronden en gespecificeerde pictogrammen. Iedere leraar kan met deze lessenreeks voor de groepen 1 tot en met 8 aan de slag, want drama geven is nog nooit zo makkelijk en leuk geweest. Als je inlogt met je OWG account dan heb je volledig toegang tot Dramaland (via menu aan de rechterkant).

De methode bevat een leerlijn met richtlijnen en spelcriteria en bevat minimaal 20 lessen per groep, evenals filmmateriaal, afbeeldingen en heldere instructies. In de lesopzetten staan korte vakdidactische opmerkingen. Daarnaast wordt de leerkracht ondersteund door (makkelijke uit te printen) kant-en-klare opdrachtkaarten, korte instructiefilms, pictogramkaarten en drama tv. 

In deze methode leren kinderen over de kunstvorm theater met als doel om actief (als speler) en receptief (als kijker) vaardigheden en inzicht te verwerven in theater. De leerlingen maken kennis met onder andere tableaus, uitbeeldspel, objectenspel, pantomime, poppenspel, hoorspel, acteerspel, jabbertalk en improvisatiespel. Vrijwel iedere les van groep 3-8 heeft een eigen korte film voor de leerlingen die je kan gebruiken als inleiding voor je les en uitleg van de werkwijze. Drama TV zijn een soort nieuwsuitzendingen; korte filmpjes waarin een presentator het thema van de les presenteert. Ook wordt uitleg gegeven over de werkvorm, daarna komen de Drama Kids; een instructie waarin kinderen de werkvorm voordoen en uitleggen. Drama-TV is een manier om kinderen kennis te laten maken met het thema en de werkvorm van de dramales. Het zijn films van 3-8 minuten die de kinderen informeren en enthousiast maken. Drama-TV wordt als middel voornamelijk bij groep 3-8 ingezet.

De methode is opgebouwd uit 3 niveaus, waarbij de werkvormen steeds iets complexer worden. Ieder schooljaar begint weer met niveau 1, zodat er een vaste cyclus van werkvormen ontstaat. De methode vraagt aan kinderen om kritisch naar elkaar te kijken, maar ook kritisch naar zichzelf. Wat wordt er vandaag van je verwacht in deze les en ben ik daar ook mee bezig geweest.

 

link van Typing tutor voor leerlingen:
owgtypingtutor.eduliga.com
link van Euphoria voor leerlingen:
owgeuphoria.eduliga.com

Login voor deelnemers